Hvem er ham fiskeren egentlig?


En hyldest til fiskeren med piben...

som i virkeligheden slet ikke var fisker ...

Vi kender ham alle sammen. Måske hang maleriet af ham i vores barndomshjem, i sommerhuset eller hos vores bedsteforældre – og mange af os svor, at den slags ville vi aldrig selv have hængende ... Indtil nu. ;o)

Men hvem var ham fiskeren egentlig? Og var han fisker? Hvorfor lige ham, og er det den danske skagensmaler Michael Ancher, der står bag?

Nej og nej. Manden, som i sit hjemland, Holland, kaldes for ”Alte Seebär”, var ikke fisker. Hans rigtige navn var Dorus Rijkers. Han levede fra 1847 til 1928.

Reddet flere end 500 mennesker i havsnød
Dorus Rijkers var en helt. En redningsmand, der i sin tid blev hædret af Kong Willem III i Holland for at have reddet flere end 500 mennesker i havsnød, og dermed var han den havredningsmand, der havde reddet flest folk fra at drukne. I dag, mange år efter, er de hollandske redningsstationer ved havet opkaldt efter ham.

At billedet er blevet ikonisk, skyldes måske nok, at en tysk maler ved navn Harry Haerendel (1896-1991) i 1920'erne malede et portræt af Dorus Rijkers ud fra et fotografi taget af i slutningen af 1800-tallet.

Siden er billedet og maleriet blevet kopieret utallige gange og har gennem tiderne præget væggen i mange danske og udenlandske hjem.

Dorus Rijkers’ livreddende karriere begyndte i 1872, før han blev medlem af NZHRM (Noord- en Zuid-Hollandsche Redding Maatschappij), og mens han fungerede som kaptajn på sin egen båd. Mens han var til havs, reddede han alle 25 besætningsmedlemmer i Barque Australia fra at drukne til søs. På grund af denne hændelse fik Dorus et ry som redningsmand, der gik forud for hans tiltrædelse af NZHRM som frivillig.

På baggrund af sit ry blev han tildelt stillingen som coxswain (styrmand) ved tiltrædelsen af NZHRM uden at skulle bevise sine kvalifikationer. Hans rang af coxswain fik ham til straks at befale sin egen båd og besætning.

Selvom Dorus blev medlem af NZHRM som frivillig, arbejdede han så mange timer, at det forhindrede ham i at tage andet lønnet arbejde. Dorus og alle hans besætningsmedlemmer modtog et beløb for hvert redningsforsøg og hver tjeneste.

Under sine næsten 30 års tjeneste med NZHRM reddede Dorus hundredvis af mennesker fra at drukne til søs og blev legendarisk længe før sin pensionering. I de farvande, hvor han tjente, reddede han et så stort antal mennesker med en sådan effektivitet, at overlevelsesstatistikken steg dramatisk. I slutningen af sin karriere blev hans rolle mere symbolsk, selvom han forblev aktiv.

Fiskeren, Legenden, Sømanden, Redningsmanden...
Her på havnekontoret går helten Dorus under navnet "Chefen". En sand legende som vi er stolte af at kunne hylde:


  


Denne side er beskyttet af reCaptcha, og Googles Politik om beskyttelse af persondata og Servicevilkår er gældende.


Example blog post
Example blog post
Example blog post